tiistai 23. joulukuuta 2014

Joululoma!

 

 
Meillä on nyt kokeet ohi ja joululoma alkanu, jess! Joulukuu on menny tosi nopsaa, ja ihan pian on jouluaatto. Me saadaan syödä luomusikaa, omaa possua. Saa nähä miltä maistuu. Huippua on nyt myös se että meille tuli lopulta lumi joka ainakin toivottavasti pysyy.
 
 


 Leivottiin pikkusiskon synttäreille, jotka oli jo marraskuussa, mutta laitan nyt vasta tänne niistä
kuvia ja reseptejä.
 Tässä joulutortut, joittenka taikina on ite tehtyä. Reseptistä tulee noin 50 kpl.

Tarvitset:
500g voita
500g rahkaa
8 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

täyte:
1 prk marmeladia


Sekoita pehmeä voi ja rahka keskenään. Sekoita jauhot keskenään ja yhdistä aineet. Tee taikinasta tasainen möntti. Kääri leivinpaperiin ja vie pakastimeen vartiksi.


                                     Jaa taikina kahteen osaan ja kauli puoliskat.


 Tee torttumuotin avulla taikinasta torttuja. Lisää marmeladi. Paista 225 asteessa 8 minsaa.

 



Tonnikala-sieni-pasteijat




Tarvitset:

torttutaikinalevyjä tai itse tehdyn torttutaikina-annoksen
suppilovahveroja
1 prk tonnikalaa
2 tomaattia
1 prk pippurisekoitus tuorejuustoa
     
kananmunaa voiteluun
unikonsiemeniä päälle


 Tee sienistä tomaateista ja tuorejuustosta sekoitus. Tee taikinasta neliöitä, tai jos sinulla on kaupan taikinaa jaa levy kahteen osaan.

                                         Laita tahnaa keskelle ja aloita nurkista taittelemaan.




 Ripottele unikonsiemeniä päälle ja voitele kananmunalla. Paista 225 asteessa noin 10 min.







Karjalanpiirakat

 
 
 
Tarvitset:
puuro
 
1 dl vettä
1 rkl voita
1 l täysmaitoa
2 dl puuroriisiä
1 tl suolaa
 
taikina
 
2 dl vettä
1 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
 
 
Kiehauta voi ja vesi kerroskattilassa, lisää maito ja kuumenna, lisää riisit hyvin hämmentäen. Puuro saa kiehua n. 10 -15 minuuttia, sekoittele. Anna puuron hautua miedolla lämmöllä n. tunnin ajan, sekoita välillä varovasti käännellen. Lisää kypsennyksen lopussa suola. Jäähdytä.
 
 
Valmista taikina sillä aikaa, kun  puuroon jäähtymässä.
Lisää kylmään veteen suola ja jauhoja puuhaarukalla sekoittaen. Kun taikina alkaa olla jäykkää sekoittamiseen, kaada se hyvin jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa taikinaan lisää jauhoja pöydällä. Taikina saa olla kiinteää. Anna taikinan levätä n. 15 min. liinalla peitettynä.
Piirakoiden valmistus: pyörittele puolesta taikinasta pitkula ja jaa se aina puolesta välistä niin monta kertaa että jää enää 12 pientä osaa. Tee niistä littanoita ja pyöreitä.
Levitä levyjen päälle riispuuroa ja rypytä piirakoiksi. Paista n. 275 asteessa kunnes piirakat alkavat ruskistua ja riisiin tulee hieman ruskeita pilkkuja. Paistamisaika riippuu uunista, n. 15 -17 min.
Jos puuro jähmettyy liikaa jäähtyessään voit notkistaa sitä lisäämällä hieman kiehautettua, jäähdytettyä maitoa.
Annoksia, piirakoiden koosta riippuen n. 20 - 30 kpl.











                        Synttäreillä oli myös appelsiinimuffineja jotka teki pikkusiskot.







Me halutaan toivottaa teille tosi hyvää joulua! Nauttikaa!
 
Kirjoittelemme tänne taas aaton jälkeen jouluaatosta.
 

2 kommenttia:

  1. Hihi, paljon kivoja reseptejä! :) Hyvää Joulua teille molemmille!

    VastaaPoista
  2. Karjalanpiirakat sykähdyttivät. Ihanaa, että noita perinneleivonnaisia tekevät nuoretkin! Soilikin oli leiponut ja laittoi niistä kuvan. Jatkakaa samaan malliin.

    Tuula

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!